• Portfolio
  • Commission
  • About
  • Contact

Jon Kolstø Photography

  • Portfolio
  • Commission
  • About
  • Contact

Vintertelting med barn

Det er vel barnemishandling og dra unger ut på telttur i 18 blå, eller?

For et par sår siden bestemte jeg meg for å ta opp gamle synder, unnskyld gleder, og tilbringe mer tid ute. Samtidig var det jo et tydelig tilkjennegitt faktum at jeg i perioden siden sist hadde helt eller delvis vært delaktig i begivenheter som hadde gjort det mer folksomt rundt middagsbordet. Med totalt 4 unger i alderen 8 til 16 på det tidspunktet beslutningen ble tatt måtte jeg erkjenne at de måtte involveres skulle jeg ha noen som helst slags mulighet til å ta opp igjen de gamle gledene.

Nå skulle det også ha seg slik at min åpenbaring fant sted rundt nyttår og det var utvilsomt vinter utenfor stuevinduet med temperaturer rundt 15 til 20 blå grader. Samtidig skal man jo som kjent begynne med en gang man har bestemt seg for noe – hvis ikke skjer det jo aldri. Så med stor og barnlig iver og entusiasme proklamerte jeg for hele familien at nå skulle vi begynne å tilbringe mer tid ute. Fylle sekken, tenne bål, telle stjerner på himmelen til vi krøp inn i det lune teltet og kjente varmen fra soveposene og sovne med roser i kinnene og smil på leppene. Dette blir bra!

Den umiddelbare reaksjonen fra publikum var kanskje ikke like rungende som mine romantiske bilder i hodet, men i mine tanker unnskyldte jeg dem med at de jo ikke hadde noe erfaringsgrunnlag så det ville nok komme etter hvert som de bare fikk prøvd.

Selv i min kanskje naive iver skjønte jeg at å dra hele familien på tur i skauen midt i den mørkeste vinternatten kunne være i overkant ambisiøst, spesielt siden vi også bare hadde noen få soveposer og ett tremannstelt. Eldstegutten på 16 meldte seg som fast inventar i teltet og beslutningen ble tatt om å starte med den nest eldste og så jobbe oss nedover i hurven.

 

18 kalde fine blå...

18 kalde fine blå...

Vi snakker nå februar og rimfrosten henger tungt på trærne rett under tregrensa til Hardangervidda. Pulken og to store sekker ble fylt av det jeg hadde av turutstyr, litt brus, sjokolade, pølser og et uendelig antall porsjonsposer med kakao. Min sønn Sindre, eldstejenta Ann Helen på 10 og undertegnende la friskt i vei i god tid før dagslyset skulle gjøre plass for natten. Vi spiste fort mange meter og kanskje en kilometer (runder av oppover) fra hytteveggen erklærte vi paradis for funnet og kastet av oss sekkene. Etter en snau time er teltet oppe, soveposene rullet ut og bålplass etablert. Ved i tilstrekkelige mengder til å holde fjernvarmeanlegget på Klemetsrud gående noen døgn ble lagt i en stor haug og det var bare å synke ned på benken av granbar og Bamse underlag. Pølsene ble raskt fisket frem naturlig nok etter den strabasiøse ekspedisjonen, og turlederen selv prøvde seg på en øl som grunnet temperaturen hadde fått naturlige forekomster av isbiter. Svartkjelen ble dyttet inn i bålet og ungene viste overbevisende evner til å tylle i seg varm sjokolade mens jeg satt og tygget på ølen min. Nattemørket kom og stjernene hilste oss velkomne. Som videre ledet til diskusjoner om stjernetegn og åpenbare avsløringer av turlederens manglende kompetanse innen området. Til ungenes lille skuffelse merket vi at vi nok ikke var 100% ute i villmarken da vi på et lite punkt kunne se lys fra noen fåtallige biler på den andre siden av dalføret og vi ble raskt enige om at neste gang måtte vi nok ta belastningen av å trekke oss noen hundre meter lenger til inn i nasjonalparkriket.

Etter flere timer med spising, drikking, spe forsøk på filosofiske diskusjoner og en haug med veldige dårlige vitser, og litt kalde tær ble vi enige om at det var tid for å trekke inn i de indre gemakker. Etter å ha stablet tre kropper inn i et trangt telt og sørget for at det meste av alle kroppsdeler var dekket av soveposer eller andre isolerende elementer var det frem med mer godteri og kortstokken. I lyset av et par stearinlys ble turlederen ydmyket i både Idiot, Vri åtter og Jugern og jeg foreslo derfor at vi kanskje kunne gjøre noe annet (mulig det ble sagt med en lett snurpet munn og litt sår tone). Som naturlig var ble det derfor et par runder med gjemsel i teltet (!!) før vi slapp Jon Blund inn.

 

Den som ikke har gjemt seg nå må stå!

Den som ikke har gjemt seg nå må stå!

Dagen etter var det enkel frokost før oppbrudd, rask telefon til de hjemmeværende at nå var et godt tidspunkt å skru på badstua, før vi la av gårde samme vei tilbake. Underveis sa jeg til Ann Helen at når sommeren kommer kan vi dra på tur igjen og for eksempel finne et vann hvor vi kan fiske. Hun var litt avventende og flakkende i blikket før hun svarte at «det er jeg ikke helt sikker på om jeg vil». Panikken grep meg og jeg tenkte at nå har jeg ødelagt all hennes fremtidige turglede før hun fortsatte; «om sommeren er det så mye insekter så det er best om vi fortsetter å telte om vinteren».

Lang historie kort; i ettertid har det blitt mange turer både med deler eller hele familien både i inn og utland (også om sommeren med insekter) og vi har ingen planer om å stoppe herJ

 

Tips og råd:

Selv om vi når etter noen år etter hvert har samlet opp en ikke ubetydelig mengde med turutstyr av god kvalitet behøver man ikke refinansiere huset eller pantsette bestemor for å komme seg på vintertur. Starter man med korte turer og i relativt beskyttede områder klarer man seg fint med et helt enkelt telt man kanskje allerede har liggende. Den første natta sov Ann Helen med doble relativt billige syntetiske poser som sammen med noen lag med ull, en god hals og en varm lue holdt henne varm gjennom natten.

-          Ikke gå langt! Barn får ikke den samme tilfredstillelsen av å slite seg ut. Akkurat utenfor synsvidden fra bilen, hytta, huset er nok til å føle at man er på ekspedisjon.

-          Isolasjon mot bakken er viktig og kanskje viktigst for å holde varmen. Granbar under teltduken, ett enkelt skumgummi underlag og kanskje ett teppe gjør jobben. Har man f.eks. et saueskinn liggende kan man bruke det.

-          Føttene er ofte det vanskeligste å holde varme men noen gode par med ullsokker i romslige sko (må ikke være for trange) holder et stykke. Bruk gjerne et par tåvarmere (http://www.hektapatur.no/utstyr/personlig/the-heat-company-tavarmer-5-par-3823), og gjerne med ett nytt par før man legger seg til å sove.

-          Er soveposen(e) for lange kan man dytte inn fotenden og surre opp så lengden blir riktig.

-          Har man et par Nalgene (http://www.hektapatur.no/utstyr/turkjokken/nalgene-tritan-10l-vannflaske) flasker eller lignende som man vet er helt tette kan man gjerne fylle de med kokende vann fra bålet, tre en ullsokk utenpå og putte ned i soveposen, den vil fortsatt være lunken når man våkner om morgenen.

-          En god og varm hals og lue er viktig. Det samme er å sørge for at håndleddene har god isolasjon.

-          Det kan være fristende å «skalke alle luker» i teltet når man legger seg for å sove men det blir ikke noe varmere av det. Tvert imot; ha rikelig med lufting for å minimere kondensering inne i teltet. Akkurat det er den ene tingen jeg fortsatt misliker med vintertelting, når du våkner og må prøve å fjerne rimlaget som har lagt seg tykt på innsiden av teltduken før det smelter og blir til vann uten at du får alt i det morgentrøtte ansiktetJ

-          For mer avanserte turer er det å pakke lett en gode, men for i hvert fall de første turene med barn er komfort det aller viktigste og pakk heller for mye enn for lite. For å slippe å bære alt på ryggen kan jeg anbefale Paris pulken som et billig alternativ og som er mine følgesvenner både på lange og korte turer (http://www.hektapatur.no/utstyr/vintersport/pulk/paris-expedition-pulkbrett)

-          Husk hodelykter!

Ikke vær redd for å prøve deg på vintertur med barn. Ved å følge noen få enkle forholdregler kan jeg nesten garantere at det gir mersmak. Så får det heller stå sin prøve at dere blir hekta og blir bitt av både turgleden og i verste fall lysten på mer og bedre utstyr;) God tur!

Wednesday 01.25.17
Posted by Jon Kolstø
Newer / Older

Powered by Squarespace.